Skip content

Spots

Zo kies je de juiste spots

Spots worden over het algemeen gebruikt als basisverlichting, je kan zowel binnen als buiten gebruik maken van spots. Ze creëren niet alleen een helder aanzicht, maar geven ook elk donker veld prachtige, sfeervolle effecten. Spots zijn geweldig om plaatsen te verlichten die het meest nodig hebt, omdat ze precies daar kunnen worden geïnstalleerd waar je ze hebben wilt. Verstelbare spots kunnen ook worden aangepast om verlichting over een bepaald gebied te werpen.

Grote lampen beschijnen grote oppervlakken. Kleine schijnwerpers zijn vaak feller en als je led-lampen gebruikt in je spots zal je dit ook voelen in je portemonnee. Aangezien ze aanzienlijk zuiniger in hun energieverbruik en gaan over het algemeen ongeveer tien keer langer mee. LED-lampen blijven ook koel, dus ze zijn veel veiliger in gebruik omdat ze minder warmte produceren in vergelijking met andere.

Als je van verschillende kleurtemperaturen houdt, dan is LED-spotverlichting een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld koelere spots gebruiken. Deze lampen met een koelere  kleurtemperatuur zijn enorm populair in keukens en badkamers waar helderder licht nodig is. Je kunt ook voor een warmere kleur kiezen. Spots met een warmere kleurtemperatuur bieden een meer ontspannende en geruststellende sfeer, waardoor ze perfect zijn voor woon- en eetruimtes.

Lampen met meerdere richtbare spots kunnen gebruikt worden om met het licht een bepaalde focus te leggen in de ruimte. Je kunt spots in verschillende maten gebruiken, zowel kleine als grote spots. Als je graag altijd de perfecte sfeer wilt creëren, ga je best voor dimbare spots of kies voor een extra energiezuinige lamp met een LED-spot.

Hier zijn enkele tips voor het selecteren van de perfecte LED-spots

Bedenk hoe je interieur of tuin is opgesteld, inclusief ruimte berekeningen. Meet je kamer op. Probeer de juiste positionering voor de spots te bepalen, zodat je voorkomt dat er veel schaduwen ontstaan. Plaats de downlights gelijkmatig over de kamer of buiten voor een evenwichtige uitstraling. Dit omvat ook de dim bedieningselementen als je kiest voor downlights die kunnen worden gedimd. Je kunt dan spelen met het licht om de juiste sfeer te bepalen. Als je een open ruimte hebt, gebruik dan dimmers om de verschillende zones te bedienen voor extra flexibiliteit. Positioneer de spots op plaatsen waar je een accent wil leggen.

Verkies je verlichting boven een keukenwerkblad waar gekookt wordt, gebruik dan een inbouwspot met een smalle stralingshoek. Je kunt stralingshoeken mixen en matchen voor omgevings- en taakverlichting. Houd rekening met de vorm, stijl en afwerking van de ruimte.

Onderhoud de LED-verlichting

Gemiddeld bedraagt de levensduur van de meeste LED's meer dan 50.000 uur. Dit vereist echter een goede onderhoudsroutine. Om je spots aan de gang te houden, moet je ervoor zorgen dat je geschikte LED's kiest, aangezien er veel keuze is voor LED's op de markt. Je moet er ook voor zorgen dat de kleurtemperatuur, het lumen en de kleurweergave-index naar wens zijn.

 

Lees altijd de handleiding voor je de spots ophangt en gaat gebruiken. Zo verminder je de kans op problemen die in de toekomst kunnen optreden. De handleiding bevat essentiële instructies, zoals hoe de spots regelmatig moeten worden schoongemaakt, onder welke temperatuur en vochtigheid ze het beste werken, hoe je kunt controleren of de spots goed werken, etc.